Webcosmetics

Massage-oliŽn
Neutraal met Citroen met Eucalyptus met Grapefruit met Jasmijn met Kajeput met Lavendel Lotus en Jasmijn met Mandarijn met Marjolein met Niaouli met Nootmuskaat met Palmarosa met Patchouli met Pepermunt met Petitgrain met Roos met Rozemarijn met Rozenhout met Salie met Sandelhout met Sinaasappel met Tea Tree met Vanille met Venkel met Ylang Ylang

 

MASSAGE
OPMERKINGEN EN TECHNIEKEN

Masseer nooit gezwellen, zwellingen, of abnormale pigmentaties, waarachter een kwaadaardig ziektebeeld schuil gaat.
Masseer ook geen spataderen, grotere bloeduitstortingen, verwondingen en ontstekingen.
Masseer geen actieve acne (jeugdpuistjes) en eczemen.
Verricht geen halsmassage bij een verdikte schildklier.

Reacties op een massage kunnen sterk uiteenlopen.
Zo kan de ene cliŽnt(e) reageren met (een vlekkerige) roodheid, terwijl de andere cliŽnt(e) bleek reageert of bleek ziet (bij een gezichtsmassage). U dient dan ook bekend te zijn met de verschillende massage-technieken. Zorg er in ieder geval voor dat u bij de cliŽnt(e) met de roodheid het accent legt op ontspanning en afvoer van het aderlijke bloed en de lymfe. De bleke cliŽnten kunnen onderworpen worden aan een pittige massage (uiteraard niet te pittig bij de gezichtsmassage), eventueel nog ondersteund door warmte.

Oppervlakkige, lichte en langzame behandelingen ('handgrepen') hebben meestal een kalmerend effect. Diepe en langzame massages hebben vooral uitwerking op het vetweefsel. Stevige massages beÔnvloeden met name de spierweefsels. De aanspanning (tonisering) van de spieren staat dan voorop.

Etherische oliŽn, toegevoegd aan massage-oliŽn, hebben zeer specifieke krachtige uitwerkingen op zowel het lichaam als de geest. De meeste etherische oliŽn mogen dan ook niet puur (onverdund) op de huid aangebracht worden. U begrijpt dat het innemen van etherische oliŽn zeer riskant kan zijn. Laat het experimenteren met etherische oliŽn dus over aan de vakbekwame (aroma)therapeuten. WEBCOSMETICS is zich ter dege bewust van het belang van de toepassing van zuivere hoogwaardige etherische oliŽn. Wij kopen daarom alleen in bij bekende en betrouwbare leveranciers.
Voor lichaamsmassages kunnen hogere percentages etherische oliŽn gebruikt worden dan voor de gezichts- en halsmassages (0,5 - 2%). Voor baby's en kleine kinderen gelden lagere concentraties.

Lichaams-massages
Het is veelal aan te raden om met een rugmassage te beginnen. De cliŽnt(e) ligt dan op de buik, en dat bevordert de ontspanning. Pas in het begin een massagetechniek toe die de ontspanning optimaliseert. Daarna kan er stevig en stimulerend gemasseerd worden. Bouw dit weer rustig af.
Bij lichaams-massages worden verschillende technieken gebruikt:
 het intermitterend drukken,
 de strijking (effleurage),
 de kneding (petrissage),
 het spierrollen (walken),
 het kloppen, hakken en slaan (tapotement),
 de frictie,
 de vibraties (bevingen),
 het huidverschuiven.
Lichaams-massages
Het intermitterend drukken
wordt toegepast als voortonisering, ter gewenning voor masseuse/masseur en cliŽnt(e); om vochtophopingen ('ontwatering') op te heffen; ter ontspanning, en om de grote bloed- en lymfevaten tegen het onderliggende bot uit te drukken. Er zijn diverse technieken mogelijk. Zo kunnen bijvoorbeeld de beide handen een been (bijna) geheel omsluiten, waarbij met korte tussenpozen druk wordt uitgeoefend, of wordt de spiermassa eerst door de vingers en duimen van de onderlaag geheven, waarna met de gehele hand een aanzwellende druk wordt gegeven.
Lichaams-massages
De strijking (effleurage)
bij de lichaams-massage bestaat uit lichte strijkbewegingen. Langzaam, ritmisch en met een constante gelijkmatige druk uitgevoerd, leiden ze vooral tot kalmering en ontspanning. Daarom worden ze vaak als inleiding en afsluiting van de massage gegeven. Zachte strijkingen bevorderen de oppervlakkige doorbloeding en de krachtiger uitgevoerde strijkingen bevorderen de doorstroming van de dieper gelegen aderen en lymfevaten. Van groot belang hierbij is uiteraard dat u in de richting van het hart masseert! Van lissage spreekt men wanneer bewegingen worden gemaakt met een gladstrijkend effect; en met glissage bedoelt men lange glijdende bewegingen. Men kent bij de lichaams-massage-strijkingen ook ronddraaiende strijkingen (rotaties).
De strijkbewegingen kunnen zowel met de gehele hand, als de vingers, de duimen (rotaties) en de muis van de hand worden uitgevoerd. Met de muis kunnen krachtige rotaties worden toegepast, ideaal voor de behandeling van dikke vetlagen. Kijk altijd uit bij een verslapte huid. Maar u beperken tot de donshaartjes zoals bij de gezichts-massage gaat hier te ver!
Lichaams-massages
De kneding (petrissage)
wordt bij de lichaams-massage vooral toegepast om invloed uit te oefenen op het spier- en vetweefsel. Aan deze massagegreep wordt de grootste dieptewerking toegeschreven. De huid wordt gekneed met de hele hand of tussen de vingertoppen en de duim. Lengteknedingen, in het lengteverloop van de spieren,  hebben vooral een spierontspannende invloed. De dwarsknedingen, dwars op het lengteverloop van de spieren, hebben vooral een spieraanspannende (toniserende) invloed. Parallelknedingen, met de handen naast elkaar maar in tegengestelde richting masserend, hebben het meeste effect op plaatsen waar veel vetweefsel is en zich eventueel panniculose (cellulitis, sinaasappelhuid) voordoet.
Korte en krachtige knedingen hebben vooral een stimulerend effect. Krachtige knedingen in een rustig tempo werken vooral vochtafdrijvend. Voorzichtigheid is altijd geboden, want te hard kneden kan het weefsel beschadigen en zelfs leiden tot bloeduitstortingen!
Lichaams-massages
Het spierrollen (walken)
past u uitsluitend toe op de ledematen. Met beide handen ter weerszijden van arm of been oefent u druk op de spieren uit waarbij de handen zich bewegen in tegengestelde richting. Dit 'walken' kan bij spierpijn goede diensten bewijzen. Tevens heeft het een ontspannende invloed.
Lichaams-massages
Het kloppen, hakken en slaan (tapotement)

Bij de lichaams-massage wordt het begrip tapotement dus wat ruimer genomen dan bij de gezichtsmassage, waar 'hakken en slaan' en 'vuistgevechten' natuurlijk niet aan te raden zijn. De bewegingen worden hier snel ritmisch uitgevoerd met losse polsen. De huid wordt daardoor goed doorbloed en in de spieren treden kleine contracties op. Bij het vuisttapotement worden de handen tot een losse vuist gemaakt met de duim aangesloten. Alleen de pinkzijde komt hier in aanraking met de huid. Bij het 'hakken' dienen de vingers licht gespreid en los gehouden te worden. De vingers ondersteunen de pink door samen te vallen als de pink op de huid komt. Er kan ook 'geklopt' worden met gewelfde handpalmen (battre ŗ l'air comprimť). Daarbij wordt wat lucht gevangen zodat een geringe zuigwerking op de huid ontstaat.
Pas het kloppen, hakken en slaan niet of zeer voorzichtig toe bij magere mensen. Vermijd de botten, de buik, de borst en de rug ter hoogte van de longen en de nieren!
Lichaams-massages
De frictie
wordt uitgevoerd met de vingertoppen, de duim, of met de muis van de duim. De huid wordt dwars of cirkelvormig verschoven ten opzichte van de onderlaag. De druk moet hierbij constant blijven. U past de frictie toe bij plaatselijke stuwingen, vochtophopingen, en 'vermoeidheidsstoffen' in de spieren (vaak te herkennen aan de bolvormige pijnlijke verhardingen). Deze verhardingen worden ook wel myogelosen genoemd. Zij bevinden zich vooral op de aanhechtingsplaatsen van de spieren en op de randen van de spieren. U zult begrijpen dat fricties bij de gezichtsmassage niet op nauwelijks worden toegepast. Bij de gezichtsmassage zou u schade aan de huid kunnen toebrengen.Wij raden daarom de frictie bij gezichtsmassages af!
Lichaams-massages
De vibraties (bevingen)
zijn fijn trillende bewegingen die met ťťn of meerdere vingers, of met de gehele hand, of bij voorkeur met een apparaat worden uitgevoerd. De vibraties met de handen uitgevoerd leiden tot het inhouden van de adem van de masseur of masseuse, en dat kan schadelijk zijn voor het hart. Vandaar dat apparatuur hier aangeraden wordt. Vibraties kalmeren indirect overprikkelde gevoelszenuwen en motorische zenuwen (bij verhoogde spierspanning). De spieren worden geprikkeld en de weefselstofwisseling wordt positief beÔnvloed. Statische vibraties worden uitgevoerd op ťťn punt, met name op uittredingsplaatsen van zenuwen. Lopende vibraties worden vooral op de rug toegepast, vanwege de ruggemergzenuwen en grensstrengen.
Lichaams-massages
Het huidverschuiven
wordt in het bijzonder toegepast op de rug (en flanken), en het hoofd om de huid losser van de onderlaag te maken ter bevordering van de doorbloeding. De handen worden naast elkaar en vlak op de huid geplaatst, enkele centimeters van elkaar verwijderd. Vervolgens brengt u de handen naar elkaar zodat er een huidplooi ontstaat. De handen glijden dus niet over de huid, maar u 'neemt de huid met uw handen mee'. Op de hoofdhuid plaatst u beide handen met gespreide vingers. De vingers van de ene hand wijzen naar die van de andere hand. U beweegt de handen afwisselend naar elkaar toe en snel van elkaar af.

Gezichts- en halsmassages
Er is een duidelijk onderscheid tussen gezichts- en halsmassages enerzijds, en de lichaamsmassages anderzijds. De huid van het gezicht en de hals zijn veel kwetsbaarder. Er is  immers een minder dikke vetlaag en het gezicht heeft erg dunne spieren. Voorzichtigheid is hier dus geboden.
Bij gezichtsmassages worden verschillende technieken gebruikt:
 de strijking (effleurage),
 de kneding (petrissage) en
 de klopping (tapotement).

Gezichts- en halsmassages

De strijking (effleurage)
bestaat uit zeer lichte strijkbewegingen. Langzaam, ritmisch en met een constante gelijkmatige druk uitgevoerd, leiden ze vooral tot kalmering en ontspanning. Sommigen masseren zo licht (oppervlakkig) dat alleen de donshaartjes beroerd worden! Van lissage spreekt men wanneer bewegingen worden gemaakt met een gladstrijkend effect; en met glissage bedoelt men lange glijdende bewegingen.
De strijkbewegingen kunnen zowel met de handen als de vingers worden uitgevoerd. Kijk uit bij een verslapte huid. Houd het hierbij zo oppervlakkig mogelijk, beperk u dan maar tot de donshaartjes!
Gezichts- en halsmassages
De kneding (petrissage)
heeft de grootse dieptewerking. De kneedbeweging waarbij de huid tussen de vingertoppen en de duim heel voorzichtig wordt gemasseerd is een van de belangrijkste technieken bij de petrissage. Door de dieptewerking wordt het spier- en vetweefsel gunstig beÔnvloed. Vermoeidheidsstoffen worden afgevoerd en stuwingen kunnen worden opgeheven. En door de verhoogde aanvoer van bloed en lymfe treedt een algehele kwaliteitsverbetering van het gezicht op.
Gezichts- en halsmassages
De klopping (tapotement)
leidt tot prikkeling van de willekeurige spieren en de spiertjes van de vaatwandjes. De doorbloeding verbetert, verslapte spieren worden weer opgepept en vermoeide spieren ontspannen zich. Ook hier worden vermoeidheidsstoffen afgevoerd en vindt er training van bindweefselvezels plaats.
Een van de belangrijkste technieken bij het kloppen is het vingertoppentapotement. Het zijn snelle ritmische tokkelbewegingen met de vingers, waarbij de vingertoppen de huid luchtig beroeren.

-----

Massage-oliŽn dienen goede glijmiddelen te zijn. Producten die snel door de huid opgenomen worden zijn dus ongeschikt. Zo ook producten die een verwekende werking hebben, of tijdens de massage rul (droog/korrelig) worden; dan kan immers het effect van een  peeling ontstaan.
Voor lichaamsmassages worden oliŽn en vetten van zowel plantaardige als minerale oorsprong gebruikt. Amandel-, abrikozenpit-, perzikpit-, sesam-, en jojoba-olie, zijn in Nederland erg bekend. Minerale oliŽn (o.a. paraffine) zijn goede glijmiddelen, maar zij dekken de huid af en kunnen daardoor warmtestuwing veroorzaken. Ook kunnen minerale oliŽn bepaalde bestanddelen van de huidtalg oplossen, wat tot ontvetting van de huid kan leiden. Goedkope massage-producten zijn bijna altijd op basis van minerale oliŽn samengesteld. De duurdere massage-producten hebben vaak amandel-olie als basis. In Nederland wordt druivenpit-olie nog weinig gebruikt. Webcosmetics beveelt deze olie echter van harte aan (druivenpit-olie, goed en goedkoop!).

Neutraal met Citroen met Eucalyptus met Grapefruit met Jasmijn met Kajeput met Lavendel Lotus en Jasmijn met Mandarijn met Marjolein met Niaouli met Nootmuskaat met Palmarosa met Patchouli met Pepermunt met Petitgrain met Roos met Rozemarijn met Rozenhout met Salie met Sandelhout met Sinaasappel met Tea Tree met Vanille met Venkel met Ylang Ylang

Home