Webcosmetics

Cypres

 

Met grijze kegels of noten.Cypres (cupressus sempervirens), de etherische olie.
De cypres is een groenblijvende kegelvormige boom met slanke takken. Hij draagt kleine bloemen en ronde, bruin-grijze kegels of noten. Frankrijk, Spanje en Marokko zijn de belangrijkste producenten van cypresolie. Er komen veel soorten cypres voor waaruit een etherische olie wordt bereid. De olie van de cupressus sempervirens is echter superieur. De etherische olie wordt verkregen door stoomdistillatie uit de naalden en de twijgen, en incidenteel uit de kegels. De olie is licht-geel tot groenachtig olijfkleurig met een rokerige, zoet-balsemieke, duurzame geur. De olie bewijst goede diensten bij de behandeling van bloederig tandvlees, spataderen, wonden, overmatige transpiratie, aambeien, vette huid; cellulitis, slechte doorbloeding, circulatiestoornissen, oedeem (met name van de onderste ledematen), reumatische aandoeningen, spierkramp; spasme-achtige hoest, astma, bronchitis; dysmenorroe (pijnlijke, soms ook onregelmatige menstruatie, soms met algemene klachten), menorragie (overmatige bloeding ten tijde van de menstruatie), overgangsproblemen; onvoldoende werking van de alvleesklier. De olie werkt tevens als aderversterkend middel (tonicum). Cypres verdrijft angsten, nerveuze spanningen, met stress samenhangende aandoeningen, depressies en moedeloosheid. Zij bevordert doelgericht denken en handelen.

Home